fbpx

Umrah jemaah kini bebas bergerak di sekitar Arab Saudi

Umat Islam yang datang ke Arab Saudi untuk menunaikan ibadah haji Umrah kini boleh pergi ke mana saja di negara ini sebagai sebahagian daripada Kerajaan.
  • Sebelum ini, jemaah umrah hanya terhad kepada kota suci Makkah dan Madinah dan bandar pelabuhan Jeddah

  • Hampir 8 juta umat Islam mungkin melakukan Umrah tahun ini

JEDDAH: Jutaan jemaah Umrah akan diberikan kebebasan untuk melawat mana-mana sahaja dalam Kerajaan semasa mereka tinggal, Kabinet Saudi memutuskan pada Selasa.

Orang-orang Islam yang membuat haji suci akan dibenarkan melawat di mana-mana di negara ini sebagai sebahagian daripada rancangan Arab Saudi untuk meningkatkan pelancongan dan ekonomi.

"Kabinet telah memutuskan untuk mengecualikan orang yang datang untuk melakukan Umrah dan melawat Masjid Nabi (di Madinah), larangan pergerakan di luar Makkah, Madinah, dan Jeddah. Surat keputusan diraja telah disediakan untuk kesan ini, "kata menteri media bertindak, Issam bin Saeed, dalam satu pernyataan kepada Agensi Tekan Saudi (SPA).

Sebelum ini, jemaah umrah hanya terhad kepada kota suci Makkah dan Madinah dan bandar pelabuhan Jeddah.

FAKTA
 
Wawasan 2030 bertujuan meningkatkan kapasiti negara untuk mengalu-alukan pelawat Umrah dari 8 juta hingga 30 juta setiap tahun.

Hampir 8 juta umat Islam akan melaksanakan Umrah di Kerajaan tahun ini, dan langkah Kabinet akan membolehkan mereka menikmati pengalaman yang lebih luas di Arab Saudi dengan melawat mercu tanda utama, tapak bersejarah, tarikan pelancongan dan pusat membeli-belah.

"Kami ingin memperkayakan pengalaman jemaah haji dan memudahkan kedatangan mereka," kata Dr. Amr Al-Maddah, ketua pegawai perancangan dan strategi di Kementerian Haji dan Umrah, kepada Arab News. "Perjalanan di sekitar Kerajaan adalah peluang bagi jemaah untuk melawat tapak-tapak kebudayaan dan pelancongan.

"Pada masa yang sama, mereka akan dibenarkan untuk tiba di mana-mana pelabuhan di negara ini yang akan memudahkan kedatangan mereka dan mengembangkan kapasiti untuk menerima lebih banyak jemaah haji."

Umat Islam pada haji Umrah kini boleh memilih untuk melawat banyak tarikan bersejarah Kerajaan, seperti bandar purba Al-Ula, yang ditunjukkan dalam foto ini dengan jalan konkrit yang menghubungkan ditinggalkan ke bandar moden

Menteri berharap keputusan mereka akan membantu mencapai matlamat Arab Saudi menerima 30 juta jemaah umrah menjelang 2030.

Di masa lalu, jemaah haji dibenarkan menukar visa mereka menjadi visa pelancong dengan syarat mereka didaftarkan dengan program pelancongan. "Ini tidak lagi menjadi syarat," kata Al-Maddah.

Jemaah haji mungkin juga ingin melawat pelbagai tarikan kawasan gunung Asir, seperti tapak warisan ini.

Beliau menambah bahawa mereka kini bebas untuk merancang lawatan ke bandar-bandar lain di Saudi, destinasi pelancongan, perayaan dan acara, dalam tempoh sah visa mereka.

Al-Maddah berkata: "Kami mahu menjadikannya tersedia untuk semua orang untuk memperkayakan pengalaman jemaah haji, yang merupakan salah satu matlamat Wawasan 2030."

Beliau berkata pihak berkuasa yang bertanggungjawab untuk melaksanakan keputusan Kabinet akan menjadi Kementerian Dalam Negeri.

Wilayah Timur juga menawarkan senarai pilihan bagi pelancong, termasuk tapak warisan Al-Ahsa.

Sumber berita dari arabnews.com