fbpx

Pelancong ke Arab Saudi perlu patuhi 19 peraturan

RIYADH: Arab Saudi hari ini, mengumumkan hukuman denda akan dikenakan terhadap orang ramai yang melakukan 19 kesalahan membabitkan tatasusila, seperti berpakaian tidak senonoh dan mempamerkan kasih sayang di tempat awam.

Pengumuman itu dibuat ketika Arab Saudi mula membuka pintu negara itu kepada pelancong asing.

Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan kenyataan itu susulan majlis pelancaran visa pelancong kepada 49 negara, untuk melawat salah satu negara paling tertutup di dunia.

Sehingga kini, kebenaran untuk memasuki negara itu hanya diberikan kepada umat Islam bagi menunaikan umrah atau haji, selain kepada ahli perniagaan.

Antara kesalahan lain yang tersenarai di laman web permohonan visa itu, adalah membuang sampah, meludah, tidak mengikut giliran ketika beratur, mengambil gambar dan video tanpa kebenaran individu terbabit serta bermain muzik ketika waktu sembahyang.

Kadar denda yang dikenakan adalah antara 50 riyal (RM55.75) hingga 6,000 riyal (RM6,691).

“Peraturan ini bertujuan memastikan pengunjung dan pelancong yang berada di negara ini, mematuhi undang-undang membabitkan tingkah laku orang awam,” kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan itu, polis Arab Saudi mempunyai kuasa sepenuhnya untuk memantau kesalahan dan mengenakan denda. - Reuters

Sumber Berita [klik sini]